måndag 15 maj 2017

Remake – pinnstolar till nya köket


I slutet av 40-talet gjorde pinnstolen Fanett från Svenska Edsbyverken succé i de svenska hemmen. Så även i min svågers mammas föräldrahem. Genom åren har stolarna fått ny sits, slipats, lackats om massor av gånger. De har bland annat prytt köket i en ståtlig familjevilla i Sunne, i en ungkarlslya i Hornstull, i en mysig tvåa i Hammarbyhöjden och nu här i ekohemmet.

Nu var det dags för ännu en ny uppfräschning. Stolarna hade en blank, lackad yta som vi ville ersätta med en färgad, matt finish. Vi slipade bort gammalt lack med ett sandpapper, torkade bort dammet med en fuktig trasa och lät dem torka helt. 


När stolarna var torra strök vi på ett första lager linolja. Att måla med linolja är inte svårt, däremot kräver det tålamod. Möjligen lite mer än vad vi har vilket resulterade i att första lagret blev på tok för tjockt och tog en evighet att torka. Efter ett dygn var stolarna fortfarande kladdiga och vi fick vänta 48 timmar innan vi vågade måla på ett andra lager. Knepet med linoljefärg är just att måla supertunna lager, färgen ska inte täcka efter första strykningen. Eftersom färgen tar lång tid att torka så kan du med fördel ta god tid på dig att stryka ut färgen ordentligt. Räkna med att måla 3-4 riktigt tunna lager för att få ett fint resultat. Torkningstiden är lång och färgen är övermålningsbar först efter ett dygn ungefär.

Vi provade att göra rent penslarna med vanlig gulsåpa efter första strykningen. Resultatet blev ett enormt kladd som spred sig överallt. Diskmedel fungerade betydligt bättre, både för rengöring av händer och penslar. Det gick även bra att låta penslarna stå i en glasburk med vatten mellan strykningarna.

 Resultatet blev bra till slut och nu får stolarna hänga med i ytterligare några år! :-)



1 kommentar: