fredag 26 april 2019

Mer linoleum tack

Om någon månad släpper Golvbranschen sin årliga statistik över trender och försäljningsvolymer för sålda golv i Sverige. Fjolårets rapport visade att 60 % av de golv som läggs i Sverige är av trä, linoleum eller laminat. Resterande 40 % är uteslutande syntetiska material såsom plast, textil och övriga golvmaterial. I början av 90-talet var läget ett annat. Då stod plast och textilgolven för 70 % av marknaden medan trä, linoleum och laminat stod för 30 %. Läs mer här. Plastmattorna gjorde en storslagen entré på 60-talet, innan dess var linoleum dominerande på golvmarknaden.  

Det här med linoleum är inte dumt alls. Det är rent av en av mina favoriter, trots att vi tyvärr inte har några linoleumprodukter hemma. Vid sidan av Ekorummet jobbar jag med uppdrag inom giftfri förskola och jag blir alltid lika förvånad över att linoleumgolv inte är mer vanligt förekommande på just förskolor. Linoleum har många fördelar, det är hyfsat billigt, lätt att lägga, hållbart, värmeisolerande och ljuddämpande. Dessutom finns det numer linoleumgolv som är klimatneutrala. 


Bilder: hämtade från Forbo Flooring Systems Pinterestanslagstavlor

Så vad är linoleum egentligen? 
Linoleum framställs av sågspån eller ett mjöl av kork, kokt linolja, harts, torkmedel och färgpigment. Till allra största delen består linoleum alltså av naturliga material och bindemedlet kommer från växtriket. Linoleum funkar utmärkt i alla utrymmen förutom våtutrymmen. Det är slitstarkt och går utmärkt att ha i offentliga miljöer som skolor och förskolor. Läs mer om linoleum på Golvbranschen.se 

Linoleum togs fram första gången på 1860-talet och bara ett par decennier senare startades Sveriges första linoleumfabrik i Värmland; Linoleum AB Forshaga (idag Forbo Flooring Systems). Forbo finns kvar och är inte bara Sveriges största leverantör, de har också ett hållbarhetstänk som inte går av för hackor. Enligt Forbo är deras linoleum koldioxidneutral eftersom produktionsprocessen är energieffektiv och golvets komponenter (jute, lin och träd) absorberar koldioxid under sin livstid. Golven är biologiskt nedbrytbara och kan även användas för uppvärmning när golvet är förbrukat (efter drygt 30 år) Läs mer på Forbos hemsida. 

Linoleum kan användas till annat än bara golv såsom anslagstavlor, ytmaterial till olika möbler som bänkar, skrivbord et cetera. 


Bilder: hämtade från Forbo Flooring Systems pinterestanslagstavlor

Danska JKE Design har tagit fram en himla fin köksserie med linoleumfronter. Linoleum visar inga fingeravtryck vilket såklart är en bra grej i just kök. Fronterna finns i flera fina färger. Stiligt värre.  


Bilder: Kök med linoleumfronter från JKE DesignTrevlig helg! 

Milla 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar