tisdag 25 februari 2020

Fossilfri och klimatsmart nyproduktion i ett kick (typ)

Det går fort nu i byggbranschen. Med SGBCs nya miljöcertifiering för klimatneutralt byggande "NollCO2" tas ytterligare ett viktigt steg mot hållbart byggande och en fossilfri byggbransch. Både offentliga byggnader och privata bostäder miljöcertifieras i allt större utsträckning.  

Vad gäller nyproducerade bostadslägenheter blir Svanen-märkningen allt vanligare. 
Skanska och Veidekke erbjuder sedan några år tillbaka enbart Svanen-märkta bostäder. Även Peab, JM och Bonava storsatsar på Svanenmärkt nyproduktion. Här kan du läsa mer om vad det innebär att bo i en Svanenmärkt bostad. Bland fastighetsbolagen visar Riksbyggen framfötterna. Deras nyproduktion certifieras enligt Miljöbyggnad Silver, betongen är klimatsmart (are) och solceller är standard på alla nya byggnader. Bild: Skanska brf Heliosparken i Hammarby Sjöstad. 


Bild: Skanska brf Heliosparken i Hammarby Sjöstad


Bild: JM Kv Sjöviksbacken i Liljeholmen


Svanenmärkningen är grym på många sätt och ett viktigt steg framåt för nyproduktionen. Märkningen är däremot hyfsat tillåtande och ingen garant för en sund inomhusmiljö utan onödiga emissioner. Innebörden av Svanenmärkta kemiska byggprodukter är att de tillhör de minst miljöbelastande inom sitt område. Märkningen innebär alltså inte att produkten inte är miljöbelastande. Listan över Svanenmärkt inomhusfärg domineras exempelvis av färger med petrokemiskt innehåll. Med andra ord fossila byggprodukter med osunda emissioner. 

För den som vill flytta in i en nyproducerad lägenhet utan plastfärg och fossila byggmaterial är utvalet kraftigt begränsat, för att inte säga obefintligt. Och jag har banne mig klurat ut en hyfsat enkel lösning på detta som jag nu håller på att bolla med fastighetsbolagen. Håll tummarna för att jag lyckas. ☆

Milla P.S. A propos färg så driver Akzo Nobel ett spännande innovationsprojekt "Let´s paint the future" på tema framtidens färg och hållbarhet. Följ gärna initiativet här. D.S


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar