tisdag 19 september 2017

Att måla med ekologisk väggfärg

Vi målade om vardagsrummet häromveckan. Både jag och D är lite för snabba i vändningarna för vårt eget bästa så vi körde på den första och enda kulören vi provmålade; Duvblått. Som tur är blev det både ombonat och himla fint.

Färgen kommer från Auro. Den består bara av naturliga råvaror och är biologiskt nedbrytbar. Färgen är diffusionsöppen vilket betyder att den andas och därmed inte binder eventuell fukt i väggarna. Den målade ytan blir helmatt och antistatisk och drar inte till sig damm. Färgen är inte helt luktfri, däremot är det en helt annan, betydligt mildare och mer naturlig lukt än när man målar med traditionella plastfärger.

Från vänster: Väggfärg 555 i kulör "Duvblå" och "Pastellblå" från Auro.

Upptagna föräldrar =  galna barn 

För dig som planerar att måla med ekologisk väggfärg; det skiljer sig inte nämnvärt från vanlig plastfärg utan är superenkelt! Här kommer några tips som är bra att tänka på vid målning: 

1. Var noggrann med grundarbetet och se till att ytorna är rena och torra.
Behöver du spackla igen hål och dylikt finns det flera bra miljö-och hälsovänliga spackel. Läs gärna inlägget om spackel innan du kör igång. 

2.  Maskera ordentligt och börja måla hörn och skarvar med en mindre pensel.
 Därefter kan du rolla de stora ytorna. Använd gärna en roller med syntetborst.

3. Måla i "lagom" tjocka lager
Kanske inte helt lätt att veta vad som är lagom tjockt men poängen är att färgen bör strykas ut ordentligt. Tjocka lager kan i värsta fall innebära att färgen krackelerar när den torkar.

4. Räkna med att du behöver måla minst två lager
Färgen är inte heltäckande efter första strykningen så räkna med att du behöver måla minst 2 lager.  Vänta 4-6 timmar innan du stryker på andra lagret. Om du målar direkt på plastfärg får du gärna förlänga torktiden något.

5. Rengör verktygen med vatten och växtsåpa.
Blir det färg över när du är klar går det utmärkt att lämna på närmaste miljöstation. Eftersom färgen innehåller minimalt med konserveringsmedel så är hållbarheten något begränsad. 

Lycka till!



Blått, blått, blått





3 kommentarer:

  1. Hej! Har du tips på miljövänliga spackel? Ser att du skulle återkomma och jag väntar nyfiket...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på dig! Nu äntligen kan du läsa om vilka spackel vi föredrar, ledsen att det tog tid. Hör av dig om du har fler frågor eller saknar någon info! Du når oss på info@ekorummet.se Trevlig kväll! /Milla

      Radera
  2. Wow what a great blog, i really enjoyed reading this, good luck in your work. Siden kuddfodral och sjal

    SvaraRadera