tisdag 10 oktober 2017

Allt du behöver veta om finspackel


Hej på er! 

Nu är vi äntligen här igen, hemskt ledsen att det tog sådan tid! Vi fick så fin respons efter reportaget i Kloka Hem och har spenderat de senaste veckorna med att ta fram inredningsförslag och hjälpa läsare med rådgivning i olika renoveringsfrågor. Jättekul!

Vi lovade tidigare att skriva ett inlägg om spackel och tipsa om vilka spackel som vi tycker är bäst. Det finns flera varianter av spackel men här kommer vi endast att prata om finspackel, d v s spackel som används för att täcka mindre ojämnheter t ex tavelhål och skarvar inför en ytskiktsrenovering. 


Spackel består två huvudingredienser; fyllnadsmedel och bindemedel. Fyllnadsmedlet kan innehålla en mängd olika ämnen såsom sand, pulveriserad dolomit, kalksten eller krita. Ju finare fyllnadsmedel, desto slätare blir ytan på det spacklade området. Traditionella spackelprodukter består ofta av aluminiumsilikat eller plast. De är lättare material än sand och är därför lämpliga att måla med. För den som vill renovera giftfritt är dock aluminiumsilikat och plast inte att föredra.

Bindemedlet behövs för att hålla ihop massan när spacklet torkar. Ett av de vanligaste bindemedlen är polymer latex men det finns även andra varianter som innehåller linolja eller syntetharts.
Utöver dessa två huvudingredienser innehåller spackel ofta lösningsmedel och konsistensgivare för att göra spacklet mer lättarbetat. Många spackel innehåller även tillsatser såsom klumplösande medel, konserveringsmedel och mögelskydd.

Vi har använt "Fin och strukturspackel 684" från Leinos. Det är det bästa av de alternativ vi har kollat på. Det består av finmalt naturgips, talkpulver och cellulosa och innehåller inga onödiga tillsatser. Spacklet finns bland annat att köpa hos Färgriket.com.


Det finns även flera Svanen-märkta spackel, se hela listan här. Svanen-märkningen innebär att produkterna tillhör de minst miljöbelastande produkterna inom sitt område. Kraven ställs under hela produktens livscykel d v s från råvara till tillverkning, slutprodukt, funktion, användning och avfall. Notera dock att Svanen-märkningen inte innebär att produkterna är giftfria.

Vissa menar att det går att använda modellgips för spackling. Då är rådet att bara blanda lite spackel i taget eftersom modellgips stelnar snabbt. Dessutom ska vattnet vara kallt, annars finns det risk att spacklet blir grynigt. Vi har själva ingen erfarenhet av att spackla med modellgips och vågar därför inte riktigt rekommendera det. Om någon av er läsare har provat får ni gärna lämna en kommentar i kommentarsfältet :-)

Checklista
- Se till att välja rätt typ av spackel för ändamålet
- Läs innehållsförteckningen noga och undvik spackel som innehåller aluminiumsilikat, polymer latex och tillsatser som mögelbekämpningsmedel.  
- Beräkna åtgång
- Köp/låna en spackelspade i lämplig storlek

Lycka till! :-)

Milla

1 kommentar:

  1. Great blog. All posts have something to learn. Your work is very good and i appreciate you and hopping for some more informative posts. Traditional handgjorda väggkonst

    SvaraRadera