tisdag 27 mars 2018

Ekorenovering - så funkar det!

Vi pratar en hel del om ekorenovering. Men vad menar vi egentligen? För oss innebär begreppet ekorenovering främst två saker, nämligen att:
  •  Resurseffektivisera hemmet
Renovera för att skapa ett hem med så låg energianvändning som möjligt. Det innebär bland annat att välja energieffektiva hushållsapparater, en effektiv ventilationslösning, tilläggsisolera vid behov, välja energieffektiva fönster osv.
  •  Giftminimera hemmet
Att renovera och skapa ett hem med naturliga material som har så lite negativ inverkan på inomhusmiljön och luften som möjligt. Det vill säga material som emitterar så lite som möjligt. I första hand handlar det om ytskikten såsom golv, väggar och tak. Ytskikten utgör de största ytorna i hemmet och har därför stor inverkan på inomhusmiljön.




Hur går man tillväga?  

1. Skriv en renoveringsplan
Spalta upp vad som ska göras och när det ska göras. Läs på om de olika materialen och skriv en förteckning på vad du vill använda. Komplettera gärna med en mood board där du samlar inspiration och sätter stilen för boendet i sin helhet. Genom att sätta en färgskala för hela hemmet samtidigt skapar du en röd tråd som gör att hemmet känns harmoniskt och sammanhängande. Satsa generellt på att använda så få och så naturliga material som möjligt.

2.  Ta kontakt med hantverkare, samla offerter och utvärdera

3. Skriv en underhållsplan
Ingen ekorenovering är fullständig utan en bra underhållsplan. I underhållsplanen skriver du ned hur du ska ta hand om hemmet när renoveringen är färdig. Här skriver du när filtret i ventilationsaggregatet ska bytas, hur ofta trägolven ska såpas etc. Med en bra underhållsplan strukturerar du underhållet och maximerar livslängden på såväl möbler som ventilationsaggregat, golv etc. Underhåller du bra kommer du inte att behöva renovera och förnya så ofta.

Lycka till och hör gärna av dig till oss om du behöver hjälp!

:-) Milla



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar