söndag 1 april 2018

Ny rapport - Möbelkonsumtionen i Sverige skenar

Sitter i sommarstugan på ön och läser Naturskyddsföreningens senaste rapport om konsumtionens klimatpåverkan. Deprimerande, skrämmande och på samma gång intressant läsning. I rapporten framgår att svenskarnas konsumtion av möbler har ökat med 53 % sedan år 2005. En helt absurd siffra. Vidare framgår att soffa och köksinredning är de två produkttyper i hemmet som lämnar störst  klimatfotavtryck. Hur har det blivit så? O vad kan vi göra för att ändra vårt beteende?

Förresten, vad innebär klimatavtryck egentligen? Det finns två vanliga begrepp här; klimatfotavtryck och ekologiskt fotavtryck. Klimatfotavtrycket visar hur stora utsläpp av växthusgaser vår livsstil genererar och det ekologiska fotavtrycket visar hur stor mark och vatten yta som krävs för att framställa de resurser du förbrukar och ta hand om avfallet. Måtten tillsammans ger en bra bild av hur hållbar vår konsumtion faktiskt är. Eller kanske snarare inte är. Läs mer på Stockholm Environment Institutes webbplats Min klimatpåverkan.

Den här gamla soffrackarn lär hänga med i många år till :-)

Så piffar du ditt hem utan att köpa nytt:

-Möblera om
Vi körde en attack hemma i början av året där vår mediahylla fick bli ett nattduksbord till 7-åringen,  mitt sängbord flyttade ned till gästrummet och fönsterlampan i TV-rummet hamnade på stenbänken i vardagsrummet. Minimala förändringar såklart, men lite nytt kändes det i alla fall 😊

- Klä om soffan med nytt tyg
Läs Vi i Villas tips om hur man går tillväga på ett enkelt sätt. Eller spana in klippet när allas vår Ernst ger sig på en gammal trött soffa.

- Förnya dina möbler
Pinterest och instagram svämmar över av tips och inspirationsbilder för dig som har tröttnat på din gamla byrå eller bokhylla. Sök efter "hacks" eller "IKEA hacks"så blir du översköljd av inspiration.

- Handla på auktion, loppis eller liknande. 
Kika in på Lauritz, Bukowskis, Barnebys eller Stockholms Auktionsverk o slå till på en begagnad möbel. De lokala köp- och säljsajterna på Facebook brukar också ha en del att erbjuda, och så Blocket såklart. Är du loppissugen kan du kika efter bra loppisar nära dig här 

Supervinglig och fin matgrupp från Ds föräldrahem

Lycka till!

:-) Milla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar