tisdag 28 juli 2020

Nyproduktion och återbruk i ett härligt virrvarr

Ett nytt, spännande uppdrag lurar runt knuten. Det är ett nyproducerat radhus som ska inredas med återbruk, alltså med så litet klimatavtryck som möjligt.  

För mig är nyproduktion förenat med rymd, rena linjer, ytoptimering, dämpade kulörer och stora ljusinsläpp. Men också med ett visst mått av själlöshet. Målet är att ge huset en själ och fylla det med dofter, känsla och liv. Huset ska vara harmoniskt och själavårdande, allt som flyttar in ska fylla en funktion. Inga onödiga prylar som ska plockas undan, snubblas över, dammas och som stjäl energi. 

I ett första stadie formuleras tankarna ned till en plan som består av följande:

1. Spika hållbarhetsmål
Inredningen ska lämna så lite klimatavtryck som möjligt vilket innebär att vi kommer att sikta på återbruk i största möjliga mån. Vi har inte formulerat mål än men om en får drömma fritt så kommer 95 % av den lösa inredningen vara återbruk. 

2. Hitta känslan 
Huset är under uppförande men det finns några bilder vi kan utgå från. Vi jämför nuläget med den känsla som vi vill skapa. Hur ser det ut, vilket hem är vi ute efter? Vilka ska bo där? Vilka intressen har de? 

3. Hitta utgångspunkten och nysta upp en röd tråd 
Att inreda ett 130 kvadratmeter stort radhus med återbruk är tidskrävande. Vi kommer förmodligen behöva blanda olika trä- och materialslag. Det kommer inte gå att bestämma exakt hur inredningen ska bli utan vi kommer behöva modifiera, tänka om och vara flexibla hela resan igenom. En första tanke är att färgsättningen kommer att få utgöra den röda tråden. I vanliga fall skulle jag rekommendera en loggbok där vi skriver upp vilka material vi bygger in så att informationen lever vidare till nästa ägare. Eftersom vi inte kommer att göra ingrepp på den fasta inredningen så skippar vi loggboken denna gång. 

Vi kikar på nuläget. Huset är som sagt inte färdigbyggt men på mäklarens hemsida har jag hittat några skissbilder som visar materialen och som ger en känsla för planlösningen. 


Huset ligger i landets norra delar och att delar av nedervåningen har väggpanel känns ju helt rätt. I övrigt är färgskalan mestadels gråvit åt det kallare hållet. Tanken är att värma upp färgpaletten och komplettera med mjukare kulörer som rost, beige, aubergine och naturvit. Det är en friluftsfamilj med två knattar som ska flytta in. De älskar uteliv och tanken är att sudda ut gränsen mellan natur och innerum. Inga skarpa linjer, inga stängda dörrar. Öppenhet, frihetskänsla och harmoni. Kanske i stil med detta. (inspirationsbild lånad från Tine K


(Inspirationsbild lånad från Madame Stoltz


(inspirationsbild lånad från Tine K

        (Inspirationsbild lånad från Madame Stoltz

(Inspirationsbild från DBKD


(Inspirationsbild från Hay)


Vad tror ni om det? 


Milla Inga kommentarer:

Skicka en kommentar