onsdag 8 november 2017

Hållbara ljus

Redan vid frukost är jag igång och viftar med tändstickorna. Ljus på frukostbordet handlar om ren och skär överlevnad för min del så här års. Jag vaknar liksom inte till annars. På vägen till förskolan sen börjar jag noja och kan inte komma ihåg om jag släckte ljusen eller inte vilket alltid slutar med att jag får svänga om för att dubbelkolla innan jag fräser iväg till kontoret. Suck. :-D


Doftljus av 100 % bomullsfröolja, 125 kr Nimas.se
Det är ganska stor skillnad mellan olika ljus. Vissa är betydligt bättre än andra sett ur flera perspektiv och när det gäller ljus är prisskillnaden mellan bra och dåliga alternativ förvånansvärt liten. Vi reder ut begreppen lite kring ljus. 

Paraffin

En hel del av de ljus som säljs på marknaden innehåller paraffin. Andra ljus består av en blandning av stearin och paraffin. Paraffin är ett billigare alternativ till stearin och framställs av biprodukter från oljeindustrin. Det är inte förnybart utan spär på växthuseffekten. Paraffin avger det farliga partiklar som är skadliga både för hälsan och miljön. De är billigare än stearinljus men har kortare brinntid och rinner mer än stearinljus. Dessutom sotar de. När paraffinet blir varmt avges cancerogena ämnen som bland annat bensen. Med andra ord, undvik ljus med paraffin.


Stearin

Stearin däremot är en förnyelsebar råvara som även är biologiskt nedbrytbar. Det finns två varianter av stearin, animalisk och vegetabilisk. Animaliskt stearin, eller djurfett, framställs av restprodukter från slaktindustrin. Vegetabilisk olja finns i flera olika varianter, såsom bomullsfröolja eller palmvax. Utvinningen av palmolja bidrar till skövling av regnskog och bör därför undvikas.


Stearinljus fr 39 kr, Granit.com
Bivax  
Bivax produceras av bin och kan smältas ner för att gjuta ljus. Det går även att använda hela vaxkakor. Det finns många fördelar med bivaxljus, bland annat har de lång brinntid och fungerar som luftrenare. Läs här om hur du gör egna bivaxljus. Här finns ett recept på bivaxljus med citron.

Rapsvax
Rapsljus är miljövänliga och förnyelsebara. Vaxet utvinns från raps och ger en hård yta som passar bra för olika typer av ljus som exempelvis blockljus.



Från vänster: Blockljus pure, doftljus från Blanche, Svanen-märkt blockljus Granit

Här kan du handla hållbara ljus:



Värmeljus

Blockljus

Kronljus/Antikljus


Bivax
Doftljus

Är du på jakt efter Svanen-märkta ljus? Här hittar du hela listan. 
Trevlig kväll! 

Kram Milla

1 kommentar:

  1. Thank you for posting such a great blog. I found your website perfect for my needs. Read About Miljövänlig handgjorda heminredning Sverige

    SvaraRadera